Övrigt

Hem 9 Andra texter 9 Övrigt 9 Al di Meola World Sinfonia – från Beatles till Piazzolla

Al di Meola World Sinfonia – från Beatles till Piazzolla

Al di Meola är en av världens absolut främsta gitarrister. Tillsammans med sin grupp World Sinfonia gör han vid den här vårkonserten nu ett hett efterlängtat återbesök i Sverige. Och det är Uppsala Internationella Gitarrfestival som står bakom.

Al di meola är den gitarrist som fått i särklass flest betydelsefulla utmärkelser från den ledande tidskriften Guitar Player. Från hettan och snabbheten i hans tidiga inspelningar till utmaningen och triumfen med supergitarrtrion som bestod av Al Di Meola, John McLaughlin och Paco De Lucia.

Men han har inte stannat där. På hans album Cielo e Terra och Soaring Through A Dream lyser kärleken till den brasilianska musiken igenom och på senare år har han borrat sig ner i tangons musikaliska värld.

Al Di Meolas möte och vänskap med den store tangomästaren Astor Piazzolla inspirerade honom till en ny utvecklingsfas i gitarrspelet. Det resulterade i plattorna World Sinfonia och Heart of the Immigrants. Och här lyser värmen och innerligheten igenom samtidigt som han bländar med sin virtuositet och självklara elegans.

Al Di Meola fick snabbt en stor publik. Hans första soloskivor, som Land of the Midnight Sun, Elegant Gypsy och Casino är bland de mest sålda av någon instrumental artist någonsin. Hans avundsvärda teknik och musikalitet visade sig redan på skivan Return to Forever 1974 som han gjorde tillsammans med en av sina långvariga vänner och kollegor, Chick Corea. Några år senare, 1980, kom succén med Super Guitar Trio med Paco De Lucia and John McLaughlin. Albumet Friday Night in San Francisco kom att bli en milstolpe med sin genomslagskraft. Resultatet blev över två miljoner sålda skivor.

Al Di Meola har gång på gång visat sig vara en kompositör och instrumentalist med stor elegans och lyrisk känslighet. Något som verkligen kommer fram med hans nya grupp som han kallar Al Di Meola World Sinfonia. ”Den bästa gruppen under min karriär”, som han själv säger.

Tillsammans med dem han lyfter fram de stämningsmättade melodierna och rytmiska finesserna i Piazzollas tangomusik. Samtidigt tar han här ytterligare ett steg och låter Beatles genialiska musik återskapas i ny skepnad, formad av hans personligt färgade och virtuosa fantasirikedom.

 

Al Di Meola (USA) – guitar

Peo Alfonsi (Italien)- guitar

Fausto Beccalossi ( Italien) – accordion

Peter Kaszas (Ungern)- drums

www.uppsalagitarrfestival.se