Övrigt

Hem 9 Andra texter 9 Övrigt 9 Emma Kirkby och Jakob Lindberg

Emma Kirkby och Jakob Lindberg

Emma Kirkby är en ikon inom den tidiga musiken och har gjort över hundra skivinspelningar med allt från Hildegard av Bingen till italienska madrigaler och verk av Mozart, Haydn och Bach.  Jakob Lindberg är en av vår tids främsta lutenister och har varit professor i lutspel vid Royal College of Music i London sedan 1979. Att höra dem tillsammans är som att kliva rakt in i musikhistoriens kanske vackraste världar – renässansen och barocken.

Det är en kittlande tanke, men det är inte omöjligt att William Shakespeare och John Dowland – en av de tonsättare som Kirkby och Lindberg kommer att presentera – träffades i London i slutet av 1500- eller början av 1600-talet.

– Nej, så kan det faktiskt vara, säger Jakob Lindberg på telefon från sitt hem i London. Det fanns inte så många kulturarbetare i staden på den tiden och risken att de kände varandra är ju rätt stor.

Jakob Lindberg är en av de allra främsta Dowlandkännarna och har spelat in hans samtliga verk för Luta på skivbolaget BIS.  Han har också samarbetat med Emma Kirkby tidigare.

– Vi gjorde vår första konsert tillsammans omkring 2000, men hade tidigare träffats när vi gjorde konserter med barockspecialisten Christopher Hogwood. Sedan dess har vi gjort flera konserter tillsammans och gett ut tre skivor.

Lutan som Jakob Lindberg kommer att använda vid konserten i Uppsala är sannolikt världens äldsta i spelbart skick. Det tog 12 år av restaurering, men det var det värt säger Lindberg.

– Det unika är att det tunna ljudlocket är original från 1590 när den tillverkades. Till och med kan det vara så Dowland har spelat på just det här instrumentet! Han reste till Italien strax före 1600 och passerade Sydtyskland där han spelade på olika slott i trakterna runt Augsburg, där den här lutans dåvarande ägare befann sig, säger Lindberg.

Perspektiven är sannerligen hisnande! Förutom Dowland kommer Jakob Lindberg och Emma Kirkby att framföra musik av Henry Purcell, Henry Lawes och Bach. Tidstrogna framföranden på allra högsta nivå.

Göran Persson