Övrigt

Hem 9 Andra texter 9 Övrigt 9 Sir Neville Marriner

Sir Neville Marriner

Han är fortfarande intensiv och vet exakt hur han vill att en orkester ska låta. Samtidigt vilar det något gentelemannamässigt över Sir Neville Marriner, adlad 1985 för sina insatser i musikens tjänst. Född 1924 i Lincoln, Lincolnshire, England, och en av vår tids mest framstående och betydelsefulla musikpersonligheter.
Han är utbildad violinist och satt under flera år i både Philharmonia Orchestra och London Symphony Orchestra. Men att ha en egen ensemble lockade honom, och tillsammans med barockspecialisten Tuston Dart bildade han The Jacobean Ensemble. Efter en tid ville han fördjupa sig i dirigerandets hemligheter och flyttade till Hancock, Maine, i USA för att studera för Pierre Monteux. Redan ett par år senare kände han sig mogen och samlade omkring sig ett gäng musiker som skulle bli en av vår tids mest berömda och inflytelserika orkestrar, Academy of St Martin in the Fields.
Namnet har sin egen historia. Inför en kyrkokonsert satt musikerna på en pub i centrala London, när prästen kommer in på puben och undrar vad han ska säga till publiken att ensemblen heter. De hade visserligen spelat tillsammans en tid, men ännu inte kommit fram till något namn. I kvarteren där både och kyrkan och puben ligger, fanns under 1700-talet flera klubbar som kallades för ”Academies”. Där samlades tidens forskare, filosofer och konstnärer för att prata om allt som var på gång. Och nu stod prästen och väntade på ett svar.
– Då säger någon i gruppen ”Academy”. Men det var lite kort, därför utökade vi det senare till ”Academy of St Martin in the Fields”, för det var ju i den kyrkan, som ligger alldeles vid Trafalgar Square vi skulle spela, berättar Neville Marrier, som med sina 89 år fortfarande är fullt aktiv.
Det blev starten på en unik och ännu inte avslutad epok i det internationella klassiska musiklivet. Från början spelade orkestern enbart äldre musik för mindre besättningar, men repertoaren har genom åren breddats och omfattar både 1800- och 1900-talsmusik. En milstolpe var inspelningarna av Mozarts musik till filmen ”Amadeus”. Soundtracket nådde miljonupplagor världen över. Och det är Neville Marriners förtjänst att Mozarts musik fick behålla sin autentiska och tidstrogna prägel.
– Ja, jag ville inte att det skulle bli någon Hollywood-sås av Mozart, har Sir Neville berättat i efterhand om turerna kring musiken till filmen.
Förutom att driva och dirigera Academy of St Martin in the Fields har Sir Neville hunnit med att vara chefdirigent för Los Angeles Chamber Orchestra från 1969 till 1978 och för Minnesota Orchestra åren 1979-1986. Efter det var han förste dirigent för Stuttgarts Symfoniker fram till 1989. Det var faktiskt också Neville Marriner som tidigt insåg Gävle Symfoniorkesters chefdirigent Jaime Martíns naturliga fallenhet för dirigerande, och gav honom förtroendet att leda Academy of St Martin in the Fields.
Nu har vi den unika chansen att möta och uppleva Sir Neville Marriner, en av musikvärldens mest uppmärksammade personer, i en konsert tillsammans med Gävle Symfoniorkester.