Uppsala Konsert & Kongress

Hem 9 Artiklar / Texter 9 Uppsala Konsert & Kongress 9 Bang on a can All-Stars

Bang on a can All-Stars

Bang on a Can All-Stars
Trio Medieval
Steel Hammer
Upplev legendariska Bang on a Can All-Stars och Trio Medievals tidlösa röster i Steel Hammer – musik med klangbotten i den amerikanska berättelsen om John Henry och kampen mellan människa och maskin.
New York har varit en katalysator för många av vår tids mest spännande och innovativa musikprojekt. Ett av dem är Bang on a Can, en mångfacetterad musikorganisation som grundandes av tre amerikanska kompositörer, Julia Wolfe, David Lang och Michael Gordon. Bang on a Can är vida berömda för sina maratonkonserter där stuket är, som de själva säger, ”jeans-and-tee-shirt-informality”.
Ensemblen Bang on a Can All-Stars är sprungen ur själva musikorganisationen och har hyllats runt om i världen för sina suveränt dynamiska konserter med vår tids mest innovativa musik. Nu kommer de till Uppsala Konsert & Kongress tillsammans med Trio Medieval och gör en konsert med den talande titeln Steel Hammer.
– Jag har alltid haft en kärlek till legenderna och musiken från Appalacherna. Texten har vuxit fram ur 200 olika versioner av den berömda balladen om John Henry, en storvuxen svart järnvägsarbetare från West Virginia som under mitten av 1800-talet slog i rälsspik med hammare. När man ville införa ångdrivna hammare utmanade han den nya tekniken i en kamp mellan människa och maskin. Ett ”race against the machine” som symboliserar industrialismens framväxt. Och det är en stark amerikansk berättelse, säger kompositören och Bang on a Can-grundaren Julia Wolf.
För att locka fram klangerna som förknippas med musik från Appalacherna använder Bang on a Can All-Stars instrument som det traditionella stränginstrument mountain dulcimer, banjo, wodden bones och Steel Hammers – släggor.
Centralt i Julia Wolfs Steel Hammer är texten som här bärs fram av den norska vokalensemblen Trio Medieval. Med blixtrande klara röstklanger rör de sig mellan medeltidsballader och, som här, nyskriven musik. Trion är det kvinnliga och skandinaviska svaret på engelska Hilliard Ensemble och gjorde starkt avtryck på Uppsalapubliken vid Sacred Music Festival 2011. De har haft stora skivframgångar i USA och Canada och har legat på Billboard Classics Top 10 lista mer än en gång. Brittiska The Times skrev att Trio Medieval har ”vackert intonerade röster, underbart varierad dynamik och fantasifull presentation – verkligt mästerlig a cappella-sång”.
Bang on a Can har tidigare samarbetat med många av de allra mest betydande kompositörerna och artisterna, som Steve Reich, Ornette Coleman, Tan Dun, DJ Spooky och många andra. Bland deras många uppmärksammade projekt finns de epokgörande inspelningarna av Brian Enos Music for Airports och Terry Rileys In C. De har också gjort live-framträdanden med Philip Glass, Meredith Monk, Don Byron, Iva Bittova, Thurston Moore, Owen Pallett och många fler.
Under senare år har Bang on a Can uruppfört och spelat in den Polarprisbelönade och extremt inflytelserike amerikanske kompositören Steve Reich och hans rockigt minimalistiska 2X5. De har dessutom gjort en USA-turné, inklusive en konsert i Carnegie Hall, med just Julia Wolfs Steel Hammer. Vi kan se fram emot en unik konsert på absolut högsta internationella nivå.