Uppsala Konsert & Kongress

Hem 9 Artiklar / Texter 9 Uppsala Konsert & Kongress 9 Philip Glass – An Evening of Chamber Music

Philip Glass – An Evening of Chamber Music

Philip Glass är ett begrepp och hans suggestivt melodiska musik är känd över hela världen. Möt denna nyskapande minimalist och nutidsgigant i en exklusiv konsert tillsammans med violinisten Tim Fain.

Musiken bärs fram av en särpräglad aura, en framåtdrivande inre energi. Hans minimalism som inte liknar någon annan fick totalt genomslag i filmen Koyaanisqatsi av Godfrey Reggio, där musiken spelar en huvudroll till filmens storslagna och dialogfria scenerier. Idag är Philip Glass en av världens mest uppmärksammade kompositörer och har vid tre tillfällen nominerats till Oscars, bland annat för musiken i filmen Timmarna, där Nicole Kidman fick en Oscar för sin roll som Virginia Woolf.

Hans operor, Einstein on the Beach, Satyagraha, Akhnaten, och The Voyage, bland andra, har gått för utsålda hus på de stora operahusen och genom sina samarbeten med artister som Allen Ginsberg, David Bowie, Woody Allen och koreografen Twyla Tharp har han nått en bred publik från många olika musikaliska och konstnärliga fält. ”Jag är heavy metal-fan, men jag älskar den här låten” kommenterar någon på You Tube en av hans mjukt böljande Metamorphoses för piano,, ett stycke som också kommer att spelas vid konserten i Uppsala. (Om inte Philip Glass ändrar sig i sista minuten, vilket ibland händer!)

Det är lätt att sugas in i Philip Glass ackordmönster, en sorts riff som nästan hypnotiskt upprepar sig samtidigt som de förskjuts och vrids och skapar dynamik med små medel. I musiken finns både koncentration och mjukhet. En viktig inspiration när han skapade sin karakteristiska minimalism var den indiske sitarspelaren Ravi Shankar. Under deras samarbete gjorde Glass sig fri från det traditionella takttänkandet och såg i stället musiken som ett flöde av toner.

Glass studerade både komposition och piano på den berömda Juilliard School of Music i New York i början av 1960-talet. Men när han träffade och studerade för legendariska Nadia Boulanger i Paris började han utveckla den minimalistiska stil som sedan dess varit hans kännetecken och som gjort honom till en av vår tids mest berömda moderna tonsättare.

Med sig vid den här kammarmusikkonserten har han den unge karismatiske violinisten Tim Fain, som även han är utbildad på Juilliard. Fain har snabbt etablerat sig som en av mest uppmärksammade unga amerikanska violinisterna och fått flera utmärkelser för sitt virtuosa spel och mörkt mättade ton. Han har tidigare bland mycket annat framträtt tillsammans med Philip Glass Ensemble i Carnegie Hall och med New York Chamber Symphony i Lincoln Center.

Two Etudes (Nos. 2 and 10)
solo piano

Partita for Solo Violin in Seven Movements
*European Premiere Tour
solo violin

Metamorphoses (Nos. 2, 3, and 4)
solo piano

Music from The Screens
a. The Orchard
b. France
c. The French Lieutenant
piano & violin

Pendulum
written for the American Civil Liberties Union (ACLU)
*European Premiere Tour
piano & violin

This evening’s program runs approximately 85 minutes with no intermission.