Lördagskväll och jag sitter lite lojt och zappar. Till dokumentära stadsbilder hör jag plötsligt Chopins g-mollballad. Det visar sig vara ett ”musik special” om balladens betydelse för olika människor. Det är både gripande och spännande. Finns på svtplay till den 9 februari. Kan inte låta bli att tänka på hur många timmar jag själv lagt ner på det här stycket som jag aldrig lyckades övervinna speltekniskt, men som ändå haft stor betydelse. Mot slutet spelar den brittiske pianisten Stephen Hough hela balladen. Det har jag inte lyckats hitta på Youtube, däremot en Chopinvals. Jag gillar Houg. Han är lite av en modern renässansmänniska. Förutom att vara pianist i världsklass ägnar han sig åt konst, ett rum i bostaden i Norra London har han gjort om till ateljé där han har sina stafflier och penslar. Dessutom både twittrar och bloggar han. För inte så länge sedan besökte han Konserthuset Stockholm med ett program som bara bestod av udda sonater, bland annat en av honom själv. Inför den konserten gjorde jag en mailintervju med honom för Konserthusets tidning Lyssna.