På onsdag gör Sveriges Radio P2 en maratonsändning med Sjostakovitj samtliga femton stråkkvartetter i ett enda svep. Det är coolt. Inspelningarna med Brodsky-kvartetten gjordes under tre dagar med fem konserter i Uppsala Konsert & Kongress våren 2012.
Innan man bänkar sig vid radion kanske det kan vara kul att läsa lite om det hela. För i samband med konserterna i Uppsala intervjuade jag Brodskys cellist Jacqueline Thomas och Daniel Rowling som var relativt nytillträdd försteviolinist. Med utgångspunkt från intervjun som är på engelska, skrev jag också en artikel om Brodskykvartetten. Dessutom verkkommentarer till samtliga kvartetter som ger en ingång till Sjostakovitj fascinerande kvartettvärld.
Att höra Brodsky Quartet är en upplevelse. Med sin kombination av energi och djup kunskap har de en exceptionell förmåga att beröra och förmedla musikens kraft. Kvartetten rör sig hemtamt i både den klassiska repertoaren och den nutida. Många tonsättare har skrivit direkt för ensemblen och genom sina samarbeten med artister som Anne Sofie von Otter, Elvis Costello och Björk har den nått långt fler än den vanliga kammarmusikpubliken. Här ett klipp med Costello.