Det krävs personlig övertygelse och engagemang för att få någonting att ske. Bakom varje konsert, cd, föreställning, utställning och så vidare, finns alltid personer med kraft, vilja och förmåga att få saker att hända. Madeleine Jonsson Gille är en sådan person. När jag träffade henne över en fika i Kulturhusets café berättade hon om Femme Konserter i Kulturhuset, en serie konserter hon själv initierat som presenterar nyskriven musik av unga kvinnliga tonsättare och musiker. Hon är själv tonsättare och har gått Gotlands tonsättarskola och studerat komposition för bland andra Henrik Strindberg och Marie Samuelsson.
– Varför kommer jag bara att tänka på manliga musiker när jag planerar en konsert? Det finns ju mängder av skickliga kvinnliga musiker och tonsättare, säger Madeleine Jonsson Gille över sin cappuccino i det välbesökta kulturhuscaféet.
Det var reflektion som växte till en idé om att göra en serie konserter med fokus på unga kvinnliga musikskapare och presenterade idén för Lavas ungdomsverksamhet på Kulturhuset Stadsteatern.
– Jag hade förberett mig väl och gjort ett helt kompendium med förslag på medverkande och budget och allt. Och de gick igång på idén.
Sista söndagen varje månad har därför Bibliotek Film & musik på Kulturhuset under våren intagits av unga kvinnliga musiker och tonsättare och presenterat elektroakustisk musik, fri improvisation, nutida konstmusik och tvärkonstnärliga framföranden. Vi har fått möta den egensinniga Malmöduon Medi med Ida Karlsson på tenorsax/rörelse och Emeli Ek på trumset/skrammel/rörelse, trumslagaren Julia Schabbauer, Anna Högbergs Attack! Trio, Golden Offence Orchestra, Ellen Arkbro, duon Moco som helt vilt mixar olika idéer, former, sounds, ord och som de själva säger, ”leker fritt i det seriösa”. Bland andra.
Madeleine Jonsson Gille är själv född 1991 och har redan hunnit ge ut fem plattor. Den senaste är den uppmärksammade ”Sjökort: Fem öar” som kommer att vara en del av Artipelags sommarutställning ”Ingen människa är en ö”.
Och på söndag 25 maj presenterar hon den sista av vårens Femme Konserter i Kulturhuset. Då får vi möta Lina Nyberg Band och höra låtar från senaste plattan ”The Sirenades”, och Sol Andersson som ska framföra elektroakustisk improvisation. Dessutom kommer Föreningen Svenska Tonsättares ordförande Martin Q Larsson och tonsättaren Marie Samuelsson och pratar om sitt konstnärliga arbete och hur de arbetar för konstmusiken i Sveriges musikliv.
Här ett klipp med One Tone Song ur Lina Nybergs ”The Sirenades”.