Idag startar den stora Sibelius-Nielsenfestivalen i Stockholms Konserthus. De två Skandinaviska giganterna har gjort stora avtryck och påverkat människors hela liv. Tonsättaren Bo Linde skrev i en artikel i Nutida Musik 1967:

”När jag första gången skolkade från skolan var jag tio år. Brottet – som jag nu hoppas är preskriberat – får Sibelius ta ansvaret för i sin himmel. Efter en Dagens Dikt spelades nämligen finalen ur hans ”femma” och den musiken drabbade mig med så våldsam kraft att jag blev helt omtöcknad. Jag tappade allt intresse för att på eftermiddagen – efter denna berusande insyn i en ny värld – sätta mig på skolbänken och läsa om Kanadas spannmålsskördar och dylika efemära ting. Jag förtog i stället Martin Ljungs klassiska replik och utropade: jag ska bli tonsättare!”

Utdraget är hämtat ur första kapitlet i min bok om Bo Linde i serien Svenska Tonsättare utgiven på Atlantis förlag in samarbete med Kungl. Musikaliska Akademien. Läs hela första kapitlet här.