Hilma af Klints målningar på Moderna Museet i Stockholm väcker uppmärksamhet.  Och visst är det spännande att kliva in i hennes bildvärld som tycks inspirerad av andra världar. De andliga, spiritistiska och teosofiska dimensionerna hon upplevde var sannolikt en realitet, för henne.

Även kompositören Alexander Srjabin kände stark dragning till spiritism, teosofi och mysticism. Medan Hilma af Kint omvandlade sina intryck till målningar, blev Skrjabins kontakt med andevärlden till ackordstrukturer och klanger.

Och han var synestetiker, det vill säga han såg färger när han hörde musik. Med Nietzsche som förebild fyllde han dessutom sin anteckningsblock med osammanhängande filosofiskt klotter.

Men han skapade fantastisk och fascinerande musik. På fredag kan man höra hans pianokonsert i fiss moll när Helsingborgs Symfoniorkester gästspelar i Stockholms Konserthus. Musik han skrev innan spiritismen fick sitt grepp om honom. Solist är den unge ryske pianisten Andrej Korobeinikov.  Med just den konserten vann han för några år sedan den internationella pianotävlingen som går i Skrjabins namn.

Målning av Hilma av Klint hämtad från Moderna Museets hemsida.