Jesper Nordin har på senare år fått stor internationell uppmärksamhet. I hans musik finns drag av en rockmusikalisk attityd, improvisation och folkmusik. Och allt går att spåra i hans egna erfarenheter. Just nu är han fokus för en Tonsättarweekend i Stockholms Konserthus.

Redan från början gjorde Jesper Nordin klart att han inte ville göra en festival av typen ”här är min musik!” Även om hans musik självfallet står i centrum, var det viktigt att också hitta tematik och tillföra konserterna ytterligare aspekter och infallsvinklar.

– Nutida Musik-Sverige är relativt litet och jag får ungefär häften av mina kompositionsbeställningar från institutioner i andra länder, och det kändes viktigt att belysa i festivalupplägget. Vid varje konsert spelas därför minst ett stycke av någon annan europeisk tonsättare. Det är ett sätt att presentera inte bara mig utan också den värld jag rör mig i, säger Jesper Nordin, när jag träffar honom på ett fik på Söder i Stockholm inför vårens Tonsättarweekend.  Läs hela artikeln här.

I programboken till festivalen skrev jag en mer omfattande artikel om Jesper Nordin som du kan läsa här.