Under några år jobbade jag som klassisk produktchef på Warner Music Sweden. En dag ringde Margareta Dellefors från Dalhalla och sa att de hade bokat supertenoren José Cura för en konsert i Dalhalla. Cura brukar ibland kallas den ”fjärde tenoren” efter Pavarotti, Domingo och Carreras och var en av Warners stora namn. Kunde vi samarbeta? Självklart.

När det var dags hämtade jag Cura på Arlanda och vi startade färden mot Rättvik. Med i bilen var även Torbjörn Eriksson som då var chefredaktör för tidskriften Musikdramatik (numera Opera), idag presschef på Kungliga Operan.

Efter en stunds färd tyckte Cura det började bli tråkigt och ville köra bilen. Uppvuxen i Argentina och vid den här tiden mest verksam i Italien var han uppenbarligen van med ett annat trafiktempo än vad som fallet på de rätt stillsamma dalavägarna. I någon av de mindre tätorterna vi passerade hetsade han på i korsning vilket resulterade i en mindre sammanstötning med en annan bil. Som ansvarig för bilen, hyrd av Warner Music, kändes det mindre lustigt. Efter inspektion kunde vi konstatera att det inte blivit någon åverkan på den andra bilen – vi träffade dragkroken, tror jag – däremot en mindre inbuktning på kofångaren på vår bil. Det bekom inte Cura särskilt. Vi fortsatte färden där han gestikulerade yvigt och pratade om någon kampsport han brukade träna.

Konserten blev rätt lyckad. Han dirigerade själv den inhyrda orkestern från London och sjöng samtidigt. Visserligen är Cura utbildad dirigent, men att sjunga och dirigera samtidigt är ändå mycket ovanligt, vilket gjorde att intresset från media var stort. Jag var part i målet och undviker därför att recensera det hela. Ett äventyr var det under alla omständigheter.

Att jag kommer att tänka på den här historien nu, beror på att United Classics (distr. Naxos) just släppt en platta med José Cura. En återutgivning av Puccinis Le Villi där han gjorde huvudrollen i en legendarisk upptagning från Festival della Valle d’Itria i Italien. Det var Curas första inspelning som också blev en katapultstart på hans karriär. Nu har han framträtt på de flesta stora scener över världen och kommer till Kungliga Operan nästa säsong och gör en annan av sina paradroller, Andrea Chénier i Umberto Giordanos opera från 1896. YouTube-klippet däremot är från en gammal inspelning av Mascagnis Cavalleria Rusticana.