Med sin oskuldsfullt nakna och silverklara sopran tycks Julia Lezhneva få tiden att upphöra. På ett närmast naturgivet sätt absorberar hon den flerhundraåriga musiken och gör den till en självklar del av sin personlighet. Det handlar om sakral barockmusik och Mozarts Exultate Jublate på albumet Alleluia, hennes första som exklusiv Decca-artist.
Hon ackompanjeras av Il Giardino Armonico som med sin övertonsrika klang och svindlande virtuosa spel har en unik förmåga att ge den gamla musiken en helt ny lyster. En fräschör som gör att den känns hur modern som helst trots att den i vissa fall är uppemot 300 år gammal.
Julia Lezhneva är bara 23 år men är redan på väg att erövra de stora konsertscenerna. Av många spås hon bli en ny Cecilia Bartoli, som också varit en av hennes stora inspirationskällor. Hon är född på ön Sakhalin utanför Sibiriens östkust, men flyttade med familjen till Moskva när hon var i sjuårsåldern. Där bor hon fortfarande kvar.
Nu gör hon en konsert på Drottningholmsteatern tillsammans med Drottningholmsteaterns orkester och Mark Tatlow. Jag träffade Lezhneva i Humlegården i Stockholm där hon berättade om sitt samarbete med Il Giardino Armonico och om konserten på Drottningholm som fokuserar helt på musik av Mozart.