Som jag skrivit tidigare avslutas Femme Konserter i Kulturhuset i Stockholm på söndag 25 maj. En serie konserter som presenterar unga svenska kvinnliga musiker och tonsättare. Då med ett klipp från Lina Nyberg Band och låten One Tone Song från senaste plattan ”The Sirenades”. Men jag vill gärna också lyfta fram Sol Andersson.
Sol Andersson är intermedia- och ljudkonstnär och en av de intressanta unga profilerna i fältet som spänner från elektronica med rötter i technon till konstmusikaliskt avantgarde. Hennes ljudkonst och musik är inte sprungen ur den – medger att uttrycket låter skumt – traditionella experimentmusiken, men jag menar noterad komplex musik. Inspirationen kommer från annat håll. I en radiodokumentär som ägnas henne säger Sol Andersson:
”Jag gick mycket på technofester och det var egentligen där jag kände mig hemma, mer än i den klassiska världen.” ”Jag hade ett stort behov av att uttrycka mig själv, inte att tolka Mozart eller Wagner, bara, utan jag ville säga saker.”
Och det gör hon. Det här klippet handlar det om den fängslade svenske journalisten Dawit Isaak. På söndag kommer hon att improvisera med live-elektronik.