Det är mycket som snurrar kring dirigenten och arrangören Hans Ek just nu. På fredag 11 oktober gör han en konsert i Uppsala Konsert & Kongress tillsammans med sin ensemble Modern Fantazias som helt ägnas Michael Nymans musik. Konserten ingår i Uppsala Internationella Gitarrfestival som pågår för fullt. Till festivalen har Nyman skrivit ett helt nytt stycke för gitarr som ska uruppföras av David Russell, en av den klassiska gitarrens mest uppmärksammade virtuoser. Dessutom har Hans Ek har gjort nya gitarrdrivna arrangemang av Nymans musik, bland annat till filmerna Pianot, Tecknarens kontrakt och Dränkta i nummerordning.
Jag träffade Hans Ek över en fika i Uppsala nyligen och han menar att det är något alldeles särskilt med Michael Nyman.
– Han är inte bara tonsättare utan också musikforskare. Ett av hans specialområden är barocken med kompositörer som Purcell, Händel och Dowland som han omvandlar till något helt nytt och personligt.
Förutom Hans Ek och Modern Fantazias får man på fredag också höra sångerskan Jeanette Köhn och ett helt gäng gitarrister, bland andra Mats Bergström, Per Skareng och Jojje Wadenius. Dessutom medverkar Michael Nyman själv på piano.
Bara en vecka senare, 18 oktober, återvänder Hans Ek och Modern Fantazias till UKK, nu med musik av popgurun Brian Eno. En innovativ musikskapare som utan skygglappar eller skyddsnät utforskar nya fält för vår tids musik, dessutom producent som får allt han rör vid att lyfta till nivåer vi inte kunde föreställa oss.
– Ja, han är oerhört mångfacetterad och lockar genom sina samarbeten alltid fram det bästa hos andra musiker och konstnärer, säger Hans Ek.
På en dryg timme utan uppehåll tecknas ett portätt av Eno genom hela hans karriär, från tiden i Roxy Music till banbrytande experiment som Music for Airports och Apollo: Atmospheres and Soundtracks som han gjorde med kanadensaren Daniel Lanois. Det blir också en sorts uruppföranden av Eno!
– Ja, vi kommer att göra Emerald and lime från plattan Small Craft on a Milk Sea från 2010, men också några låtar från Music for films. Det är musik som bara gjorts på skiva förut, inte live, förrän nu, säger Hans Ek.