Brittiske tonsättaren Michael Nyman befinner sig i Uppsala där han medverkar vid Uppsala Internationella Gitarrfestival.
Nyman har alltid befunnit sig vid sidan av de traditionella nutida konstmusikkretsarna. Han flyter fritt mellan amerikansk minimalism, barockmusik och ambient i Brian Enos spår som gör att han också har närkontakt med popkulturen. När Pet Shop Boys på låten ”Love Is a Bourgeois Construct” från plattan Electric som släpptes för bara någon månad sedan använder Nymans Chasing Sheep Is Best Left to Shepherds från filmmusiken till Tecknarens kontrakt, är det inte konstigt alls. Heller inte att det är brittiske barockgiganten Henry Purcell som ligger bakom alltihopa, Nyman är från början musikforskare med fokus på brittisk barock.
Likväl har musiken som lämnar Nymans kompositionslabb ett extremt tydligt musikaliskt dna, det spelar ingen roll att den är uppblandad med 1600-tal eller har inslag av 1960-talets musikaliska Manhattan, identiteten är otvetydig.
Nyman är också pianist och medverkar själv vid konserten i Uppsala Konsert & Kongress i kväll där man får höra hans musik till filmer som Pianot, Dränkta i nummerordning och Tecknarens kontrakt. Dessutom uruppförs ett helt nytt stycke för gitarr. Vid ett scensamtal igår berättade han att det varit svårt för honom att hålla sig inom sologitarrens ramar och David Russell som ska uruppföra stycket måste därför spela duo med sig själv på en förinspelad gitarrstämma.
På klippen nedan kan man jämföra Michael Nyman och Pet Shop Boys. Och Purcells original kan man lyssna på här.