Paco de Lucía var ständigt inspirerande och påverkade gitarrister från olika genrer i flera decennier. Hans besök vid Uppsala Internationella Gitarrfestival 2007 etsade sig fast i minnet hos alla som var där. Inför ett återbesök 2010 hade jag kontakt med honom genom hans manager Michael Stein.
– Det ska bli fantastiskt roligt att komma tillbaka till Uppsala! Det var en underbar spelning vi gjorde då, för några år sedan. Men vi vill försöka överträffa den med att den här gången också ha med oss en dansare!
Paco de Lucía var egentligen en ganska tystlåten och ödmjuk person, som inte ville märkas mer än genom sitt gitarrspel. Det hade ha fått med sig från pappan och Paco menade själv att han egentligen bara spelade samma sorts musik som hans far lärde honom, men med rikare och mer utvecklad vokabulär.
– Min pappa var min första lärare. Men där vi bodde, i ett zigenardistrikt, läste ingen noter, så han tog mina händer och la dem på greppbrädan och lärde mig mina första flamencoackord. Men jag kände väldigt snabbt att jag ville gå vidare, utveckla spelet mot fler och annorlunda harmonier.
Paco och hans pappa spelade vidare i en tradition med rötter i 1400-talets Andalusien där morisk, bysantinsk och judisk musik och kultur möttes, smälte samman och förädlades av romerna till något nytt och unikt. Paco de Lucía kände sig som en genuin flamencomusiker, även om hans samarbeten med framförallt jazzmusiker påverkade honom.
– Flamencon är inte improviserad och från början kände jag mig väldigt osäker, men sedan upptäckte jag en frihet i musiken. Det öppnade mina ögon och öron och jag har jobbat hårt för att föra flamencon in i den moderna världen. Jag har fått viss kritik för det, men nu är det många som gör en modern flamenco. Men någon jazzmusiker är jag inte, sa han.
Han var egentligen inte främmande för något. Spelade gärna med både Chick Corea och Eric Clapton. Tillsammans Al di Meola och John Mclaughlin skapade han en tidigare aldrig hörd virtuos fusionsmusik med flamencon i centrum. Albumet Friday Night in San Fransisco var banbrytande.
Här ett klipp från en av deras återföreningar.