Nyhetsbrevet KlassikAkzente från Universal i Tyskland presenterar numera inte bara den gamla vanliga klassiska musiken. Häromsistens fanns också isländaren Ólafur Arnalds senaste platta For Now I Am Winter med bland de klassiska releaserna.
Ólafur Arnalds har ett syfte med det han gör: ”Den klassiska musikscenen känns stängd för folk som inte studerat musik hela sitt liv. Jag vill få ut mina klassiska influenser till dem som vanligtvis inte lyssnar till den här sortens musik, öppna folks sinnen. Särskilt de unga, som är den största delen av min publik”, säger han.
Det finns en särskild sorts magi i Arnalds musik. Man sugs in i de upprepade piano- och stråkfraserna, loopar som då och då laddas med electronicabeats. Vi landar någonstans i gränslandet mellan klassisk musik och pop.
Han har verkligen öppnat människors musikaliska medvetande vid flera utsålda konserter runt om i världen. Vid pianot och gärna tillsammans med en stråkkvartett tar han publiken med på en drömsk, meditativ resa. Det är bara att följa med. Och det är inte obehagligt.