I morgon är det Volt. Festivalen där interaktiv konst möter elektronisk musik. För sjätte gången fyller festivalen hela Uppsala Konsert & Kongress med elektronisk musik och konst. Som vanligt presenteras allt från ambient och electronica-pop till avantgardistisk dub. Och allt däremellan. Själva grejen med Volt är också de starka visuella uttrycken som är del av hela den elektroniska kultursfären. De digitala ljud- och bildströmmarna löper parallellt och tonsättarna, som också ofta framträder live, ungefär som kompositörerna gjorde på 1800-talet, är dessutom bild/video-konstnärer. Det är flera disparata spår som på ett paradoxalt men oerhört spännande sätt löper samman.
Volt är som en stor fest. I år deltar även EMS – Elektronmusikstudion i Stockholm – som fyller femtio år. Det är kul. Från att ha varit en rätt sekteristisk skara som samlats runt den elektroakustiska musiken är EMS numera en del av hela den konstnärligt breda och expansiva electronica-kulturen. En kultur som dessutom på många sätt är öppnare och har en mycket snabbare förändringstakt än andra delar av kulturlivet. Till exempel när det gäller kvinnor som deltar.
Vid årets VOLT-festival är ungefär hälften av alla medverkande kvinnor. En av dem är den hyllade amerikanska Laurel Halo som influerats mycket av sin hemstat Michigan och blandar samplingar, röster, techno och house med elektronisk avantgardism.
Här kan man gå in och kolla vad som händer på Volt-festivalen.