I januari invigdes det nya konserthuset i Paris som fått den nyktra benämningen Philharmonie 1. Jag var i Paris och bevakade öppningen för tidningen Opus räkning. Ett evenemang i skuggan av attentaten mot tidningen Charlie Hebdo. Läs om det här.

Skulle gärna vara tillbaka i Paris. Ikväll ger man i Philharmonie 1 Honeggers sceniska oratorium Jeanne d’Arc au bûcher (Jeanne d’Arc på bålet). Rollen som Jeanne spelas av Marion Cotillard, känd bland annat för rollen som Adriana i Woody Allens Midnatt i Paris och huvudrollen i filmen om Edith Piaf, La Vie en Rose.

Dessutom öppnade i går i grannhuset, det gamla Cité de la Musique, numera Philharmonie 2, den stora Bowie-utställningen som tidigare kunnat ses i London och Berlin (läs om det här). I Paris är den pepprad med massor av kringaktiviteter. På lördag till exempel en föreställning i Philharmonie 1 med koreografi, film och musik där allt kretsar kring Bowies album Heroes och Low. Musiken av Bowie och Philip Glass spelas av Orchestre National d’Île-de-France.

Bowie gjorde faktiskt en egen inspelning av Heroes på franska. Kolla YouTube-klippet.