Expressen kultur

Hem 9 Artiklar / Texter 9 Expressen Kultur 9 KULAN: Medaljens baksida

KULAN: Medaljens baksida

Hamnade av en slump på Grammisgalan. Det var trevligt. Kul att pianisten Esbjörn Svensson fick priser, och även om jag personligen inte går i gång på Eric Gadds städade soul är han ju grymt begåvad. Liksom Eagle-Eye Cherry, Titiyo och flera av de andra pristagarna.

Så dyker plötsligt handelsministern, Leif Pagrotsky, upp som gubben ur lådan. Han säger att musiken är vår största folkrörelse och berömmer den fantastiska kommunala musikskolan och alla hundratusentals körsångare. Han delar också ut pris till Cardigans för utomordentliga musikexportinsatser.  Det har visat sig att musiken drar in mycket pengar till Sverige och nu vill politikerna sola sig i glansen av popstjärnornas framgångar. Dessutom ta åt sig en del av äran genom att hänvisa till kommunala musikskolan.  Musikskolan är oerhört viktig. Men en skola som under alla år då våra nu så framgångsrika popstjärnor var i skolåldern fick se sina bidrag minskade.

Eftersom Pagrotsky också berörde det i sammanhanget viktiga körsjungandet kan det vara viktigt att påpeka att det blygsamma stödet till Körsam nyligen drogs in och det till Sveriges körförbund-svenska sångarförbundet – som organiserar omkring 20 000 körsångare – är på mindre än en miljon.  Nu säger man att trenden har vänt och att musik- och kulturskolorna blomstrar. I själva verket är det så att även om bidragen i några kommuner ökat några procent ska allt mer rymmas inom anslagen.  Den ur Pagrotskys perspektiv nu så viktiga och inkomstbringande musikverksamheten måste maka åt sig när bild, dans, drama, media och annat ska ha sin del av samma ekonomiska kaka.

Dessutom lades sju kommunala musikskolor ner 1997 och under 1998 försvinner ytterligare fyra.  I en kommentar till musikexportpriset säger Pagrotsky att ”i förhållande till vår folkmängd har vi inte bara många storföretag utan också många stora artister som fungerar som förebilder. De visar att det går att lyckas och att det kan vara värt att satsa.”  Det tycker jag att han och de andra i regeringen ska tänka på. För Sveriges musikframgångar utomlands just nu – som gäller alla genrer – beror inte på några särskilda satsningar från politikernas sida. Göran Persson (Göran Persson är frilansjournalist, inte stadsminister.)

Mer från Expressen Kultur