Expressen kultur

Hem 9 Artiklar / Texter 9 Expressen Kultur 9 Taket ska lyfta sig

Taket ska lyfta sig

Han har nått berömmelsens topp.  Producerat världens mest sålda platta (Michel Jacksons Thriller), blivit omätligt rik, fått sin prinsessa (Nastassja Kinski) – och dessutom erövrat konungariket Sverige. Vad är egentligen hemligheten med Quincy Jones?

För att söka svaret gick jag på en Master Class – en sorts undervisning i den högre skolan – som anordnades på Musikhögskolan i Stockholm i går inför utdelandet av The Polar Music Prize i dag.  Ett gäng Musikhögskoleelever drar ett par jazzlåtar. Det låter alldeles otroligt bra, och sångerskan Jeanette Lindström får beröm av Quincy Jones. Det var något av det mognaste han någonsin hört av en så ung sångerska, säger han.  Efter en avdelning discolåtar ger han några råd till den unge manlige sångaren och kompositören: ”Dina musiker är så bra, du kan kräva mer av dem i dina låtar. Mer avancerade harmonier – mer äventyr! Ni skulle kunna få taket att lyfta här.”

Musikerna lyser av inspiration när han går på, och känslan sprids också ut till publiken, som till största delen består av Musikhögskolans elever.  Men att det inte är så banalt som endast berömmande ord till medmusiker förstår jag snart, även om han betonar kärleken till dem han jobbar med. För Quincy handlar det om teknik och kunskap och någonting väsentligt att säga.  ”Skriver man arrangemang måste man veta exakt hur man ska få fram det man vill”, säger han.  Det gäller att utforska alla ljud. Bilen som tvärnitar bredvid dig på gatan, med vilket intervall skrek däcken? Hur gjorde den ena eller andra arrangören för att få fram en viss effekt?  Vilka ackord använde Alban Berg i operan Lulu för att gestalta en särskild dramatisk stämning?”  Jag kan inte låta bli att fråga om han brukar lyssna på modern nutida musik.

– Självklart! Jag lyssnar på all sorts musik: Schönberg, Luciano Berio – och Lutoslawski, den polske tonsättaren, fantastisk musik!  För Quincy Jones verkar det musikaliska avståndet mellan förra årets Polarpristagare Witold Lutoslawski och en Frank Sinatra eller Michael Jackson mycket kortare än man i allmänhet vill göra det till. Den insikten är förmodligen också en av hemligheterna med hans storhet. Göran Persson

Mer från Expressen Kultur