Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Skrjabin Pianosonat nr 3 ’’États d’âme’’

Skrjabin Pianosonat nr 3 ’’États d’âme’’

 Aleksandr Skrjabin

1872­–1915

Pianosonat nr 3 ’’États d’âme’’ (1898)

Drammàtico

Allegretto

Andante

Presto con fuoco

Speltid ca 20 min

Alexandr Skrjabin ville vidga både de musikaliska och mentala gränserna. Han drogs till spiritism, teosofi och mysticism och på den omfattande verklistan finns tre symfonier, en pianokonsert, symfoniska poem, kammarmusik, däribland över tvåhundra stycken för piano.

Hans tolv pianosonater är centrala. De första fyra är romantiska med spår av Chopin och Liszt, från den fjärde sonaten börjar han att alltmer tänja på sonatens invanda mönster och från den femte är tonspråket helt nyskapande och expressionistiskt, dessutom är alla nu komponerade som en enda sats.

Skrjabin med Tatjana, hans andra hustru.

Till den storskaliga tredje sonaten fogade han en sort förklaring, troligen skriven av hans andra hustru men godkänd av Skrjabin. Den ger en bild av hur han tänkte om sin musik. Om andra satsen står: ”Själen har funnit någon form av tillfällig, illusorisk frid; trött på lidande vill den glömma, sjunga och blomma — trots allt. Men den lätta rytmen och de väldoftande harmonierna är bara en slöja, genom vilken den oroliga, sårade själen skimrar.” Om finalen har han, eller Tatjana, formulerat: ”I de obundna elementens uppståndelse kämpar själen som berusad. Ur tillvarons djup stiger halvgudens mäktiga röst, vars segersång ekar triumferande!”.

Fler programkommentarer