Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Norman Unstuck

Norman Unstuck

Andrew Norman
Född 1979

Unstuck (2008)

Speltid ca 10 min

Andrew Norman har nominerats både till en Grammy för bästa klassiska komposition och Pulitzerpriset för musik. Många kritiker lyfter fram honom som en av de ledande amerikanska tonsättarna i sin generation.

Andrew Norman

I sin musik mixar han gärna starka uttryck och rytmisk frenesi med målande, färgrika klanger. Ofta hittar han uppslag i konst och arkitektur, eller som när det gäller Unstuck, litteratur.

”Aldrig har jag känt mig mer låst än vintern 2008. Mitt komponerande hade stannat av och det här stycket låg länge på mitt skrivbord. Det var en röra av musikaliska fragment som vägrade att komma någon vart. Men så hittade jag ett ex av Kurt Vonneguts ikoniska roman Slakthus 5 och mindes en av nyckelreplikerna: ´Billy Pilgrim är befriad från tiden´”.

Vonneguts Slakthus 5 från 1969 är en av de klassiska amerikanska antikrigsromanerna och kretsar kring den tragikomiske Billy Pilgrim som är spastiker, fast hans ryckningar sker i tiden och inte i rummet. Han färdas bland annat från en optikerkongress i Kanada 1963 till ett fångläger i Dresden 1945, där medfångarna vållar honom lika stora problem som vakterna. Kronologin är uppbruten och fiktionen skiktas i många lager. I stället för att försöka hitta mönster och mening i de spridda partiturfragmenten på skrivbordet, omfamnade Norman tanken på att just bristen på kronologi och sammanhang var något att utforska även i musik. ”På samma sätt som i romanen ´lossnar´ musikaliska fragment på olika ställen i Unstuck och dyker upp som ögonblicksbilder på ´fel´ ställen”, förklarar Norman.

Göran Persson

Fler programkommentarer