Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Lalo Uvertyr till Le Roi d’Ys

Lalo Uvertyr till Le Roi d’Ys

Édouard Lalo 1823-92

Uvertyr till Le Roi d’Ys (1878)

Speltid ca 11 min

Den franske tonsättaren Édouard Lalo komponerade till en början mest kammarmusik och förde ett konstnärsliv utanför de kända kretsarna. Hans första operaförsök, Fiesque, fick visserligen ett tredjepris vid en kompositionstävling, men uppfördes aldrig under hans livstid.

Det som kommit att bli hans stora bidrag till den franska konstmusikens kanon är operan Le roi d’Ys (Kungen av Ys). Ändå fann inte heller den omedelbart vägen till den stora publiken. Den refuserades av alla teatrar i Paris men antogs till slut av Opéra-Comique 1888 och blev mot alla förväntningar en grandios succé. Bara under det följande året uppfördes operan mer än 100 gånger.

Det fanns kritiker som påpekade att musiken är påtagligt påverkad av Wagner, vilket också är helt riktigt. Lalo ingick i kretsen kring Le petit Bayreuth, ett franskt sällskap som hyllade Wagners musik. I uvertyren till Le roi d’Ys finns till och med små korta citat ur Pilgrimskören från Wagners Tannhäuser. Ändå är Lalos uvertyr med sina rikt färgade orkesterklanger omisskännligt fransk.

Fler programkommentarer