Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Dukas Trollkarlens lärling

Dukas Trollkarlens lärling

Paul Dukas 1865–1935

Trollkarlens lärling (1897)

Speltid ca 13 min

Paul Dukas Trollkarlens lärling är en symfonisk dikt efter en litterär ballad av Goethe. Lärlingen får i berättelsen uppdrag av mästertrollkarlen att fylla ett kar med vatten. Det är tungt och lärlingen tröttnar, men minns snart en trollformel som förvandlar en kvast till tjänare. Till en början går det bra och kvasten bär vattenhinkarna, men när vattnet stiger över alla bräddar kan lärlingen inte bryta magin. När han försöker döda kvasten med en yxa blir det i stället två vattenbärare. När lärlingen till slut håller på att drunkna kommer trollkarlen tillbaka och lugnet återställs.

DukasPaul Dukas musik följer dikten och det är lätt att urskilja det som händer. Inledningen är hemlighetsfull och mystisk och vi kan höra hur lärlingen mödosamt bär de tunga hinkarna. Med ett vibrerande kraftfullt ackord testar han trollformeln och allt tystnar. Så vaknar kvasten till liv och börjar bära hinkar till det välkända fagottmotivet i marschrytm. Orkestersatsen växer och oron ökar. Lärlingen har tappat kontrollen och klyver kvasten för att döda den. När nu de båda halvorna börjar bära hinkar spelar fagotterna temat i kanon. Ett kraftfullt crescendo gestaltar hur vattnet forsar fram och bildar kraftiga kaskader.

Plötsligt tystnar allting igen. Trollkarlen har kommit tillbaka och brutit förtrollningen. Den här musiken blev mycket känd genom Walt Disneys film Fantasia från 1940. Där spelar Musse Pigg lärlingen och magimästaren kallar sig Yen Sid – Disney baklänges. Hos Disney splittras kvasten och bildar massor av nya kvastar som var och en bär två hinkar.

Paul Dukas var verksam i Paris, både som tonsättare och pedagog. Anledningen till att mycket få verk av honom finns bevarade är att han kort före sin död förstörde det mesta han skrivit. Bland han elever finns kända namn som Joaquín Rodrigo, Maurice Duruflé och Olivier Messiaen.

© Göran Persson

Fler programkommentarer