Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Gubajdulina Sagopoem

Gubajdulina Sagopoem

Sofia Gubajdulina född 1931

Sagopoem (Fairy Tale Poem) (1971)

Speltid ca 12 min.

Sofia Gubajdulina är Rysslands kanske mest kända och framstående verksamma tonsättare. Hon stod i fokus för Konserthusets internationella tonsättarfestival 2000 och två år senare fick hon som första kvinna Polarpriset: ”Hennes expressiva och djupt personliga tonspråk äger förmågan att tala till en ständigt växande lyssnarskara världen över”. I ett ofta citerat uttalande har hon själv sagt att hon ”är den plats, där öst och väst möts”.

Om Fairy Tale Poem säger hon att det handlar om en krita (!) som när den plockas upp ur asken inser att den befinner sig vid svarta tavlan i ett klassrum. Kritan har drömmar om att få skapa bilder av fina slott, hav och magnifika trädgårdar. Men de slås snabbt spillror. Det blir mest matematiska formler, geometriska figurer och språkövningar. En dag tar en pojke med sig kritan och börjar rita vackra motiv ute, på asfalten. Kritan blir så fångad av pojkens vackra teckningar att den inte märker att han snart ritat den ner till en liten stump, ingenting.

Berättelsen beskrivs målande och suggestivt och orkestern använder sig av instrument som marimba, vibrafon och harpa som effektivt förstärker musikens känsla av magi och fantasi.

 

Fler programkommentarer