Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Saariaho Saarikoski-sånger

Saariaho Saarikoski-sånger

Kaija Saariaho
1952–2023

(2021)

Speltid ca 15 min

Med sin intellektuellt skarpa och samtidigt storslaget klangrika musik var Kaija Saariaho ett barn av modernismen. Likafullt bär hennes melodiskt komplexa och uttrycksfullt målande musik på en sällsam skönhet som gör henne unik i det moderna klassiska musiklivet. Idag räknas hon som en av vår tids allra främsta tonsättare och tilldelades välförtjänt Polarpriset 2013.

Kaija Saariaho. Foto: Andrew Campbell

Fram till sin bortgång tidigare i år var Kaija Saariaho bosatt i Paris dit hon flyttade i början av 1980-talet för att studera vid IRCAM, ett institut för forskning och studier av elektroakustisk konstmusik. Hennes verklista är omfattande och inkluderar både kammarmusik, orkesterverk och operor, bland annat L’Amour de loin som anses som en av vår tids viktigaste musikdramatiska verk. Hennes femte och senaste opera Innocence med text av Sofi Oksanen kretsar kring offren för en skolskjutning. Sedan urpremiären i Aix-en-Provence 2021 har den redan satts upp på flera andra stora operascener och ytterligare uppsättningar är planerade.

Hennes Saarikoski-sånger bygger på texter av Pentti Saarikoski, en nyckelfigur på den finska litterära scenen under 1960- och 1970-talen. Diktsamlingen Alue från 1973 (Revir på svenska) kretsar kring natur och förfall påverkade Saariaho starkt. ”Dikterna har en enorm inneboende musikalitet, så de behöver egentligen inte tonsättas. Men under årens lopp, vid vissa ögonblick relaterade till specifika ögonblick i mitt liv fick några av dikterna resonans i mig, vilket så småningom ledde till att jag skrev de här sångerna till Anu Komsi”, säger Kaija Saariaho.

Saarikoski-sångerna skrevs först för piano och röst. Orkesterversionerna vi här får uppleva tillkom genom en sambeställning från Gewandhausorchester Leipzig och Boston Symphony Orchestra.

Göran Persson

Fler programkommentarer