Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Smith Carrot Revolution (

Smith Carrot Revolution (

Gabriella Smith
Född 1991

Carrot Revolution (2015)

Speltid ca 12 Min.

I Philadelphia finns en av världens största privata samlingar med modern och impressionistisk konst, Barnes Foundation. Till en utställning 2015 med målningar, möbler och skulpturer som lyfte fram likheter och skillnader i de olika föremålens form, färg och struktur beställdes musik av Gabriella Smith. När hon såg utställningen kom hon att tänka på en roman av Emile Zola om vänskapen med målaren Cezanne, som ska ha sagt att ”det kommer en dag när en nyss betraktad morot kommer att utlösa en revolution”.

Stycket är hennes hyllning till förmågan att hitta nya sätt att närma sig äldre konstnärliga former och uttryck. ”Som stråkkvartetten, en 250 år gammal genre, eller Bach, Perotinus, gregoriansk sång, georgiska folksånger och keltisk musik. Stycket är ett lapptäcke av mina väldigt kontrasterande influenser.”

Musiken är rytmiskt elegant och pendlar mellan popinspirerade melodier, medryckande minimalism och dramatiska ackord. Stilar och genrer, gammalt och nytt mixas och får nya dimensioner.

Gabriella Smith är amerikanska och utbildad vid the Curtis Institute of Music i Philadelphia. En viktig mentor för henne har varit tonsättaren John Adams. Sedan 2017 bor och verkar Gabriella Smith i Marseille, Frankrike.

 

Fler programkommentarer