Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Dvorák Pianokonsert

Dvorák Pianokonsert

Antonín Dvorák
1841–1904

Pianokonsert (1876)

Allegro agitato
Andante sostenuto
Allegro con fuoco

Speltid ca 38 min

Av de tre instrumentalkonserterna Antonín Dvorák komponerade är pianokonserten den minst kända. Vilket kan tyckas är lite besynnerligt eftersom pianokonserter i allmänhet är väldigt populära hos den breda publiken, och tjeckiske Dvorák en av de verkligt stora tonsättarna. Hans cellokonsert är en av de mest spelade solokonserterna alla kategorier.

Antonin Dvorák

En förklaring är att pianokonserten, trots att den är tekniskt utmanande för solisten, inte är virtuos i den konventionella bemärkelsen med glittrande löpningar och ackordfyrverkerier som vi kan höra i konserter av exempelvis Liszt, Chopin, Rachmaninov och många andra. Dvorák hade egentligen inte något riktigt stort intresse för pianot. Stråkinstrument låg honom närmare och han spelade själv viola i en orkester som leddes av landsmannen Bedřich Smetana.

Med detta sagt är Dvoráks pianokonsert alls inget dåligt verk. Intresset för den har också ökat under senare år och allt fler pianister har tagit upp den på sin repertoar. Musiken är både melodiskt vacker, lidelsefull och laddad med slaviskt inspirerad atmosfär. I första satsen bryts ett centralt vemodigt motiv mot passionerade utbrott i både pianostämman och orkestern. Andra satsen skrider fram i upphöjd stillhet, men byter i ett mellanavsnitt helt karaktär och blir både uppspelt och orolig. Sista satsen är energiskt dansant och liksom i första satsen hörs Dvoráks starka band till sin böhmiska hembygd som var en ständigt närvarande inspirationskälla.

© Göran Persson

Fler programkommentarer