Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Haydn Cellokonsert nr 2 D-dur

Haydn Cellokonsert nr 2 D-dur

Joseph Haydn
1732–1809

Cellokonsert nr 2 D-dur (ca 1783)

Allegro moderato
Adagio
Rondo (Allegro)

Speltid ca 25 min

Joseph Haydn skrev sin cellokonsert i D-dur omkring 1783 när han var verksam som musikchef hos Furst Esterházy. Länge ansågs det helt säkert att konserten var komponerad för och uruppförd av Anton Kraft som var känd cellist och anställd i Esterházys orkester, den orkester Haydn skrev det mesta av sin orkestermusik för. Länge hystes ändå tvivel om det verkligen var Haydn som komponerat konserten. Var det kanske Kraft själv?

När Haydns originalmanuskript hittades 1954 i Österrikes nationalbibliotek skingrades i alla fall de tvivlen. Däremot var den inte skriven för Kraft, som heller inte uruppförde den. Så sent som 2019 hittades originalannonser i Londontidningar från 1784 ”där en ny konsert komponerad av Haydn” framfördes av James Cervetto som var den främste cellisten på den italienska operan i London och en av Englands ledande solocellister. Nu anses det helt säkerställt att det rör sig om Haydns D-durkonsert.

Att Haydn hade en skicklig solist i tankarna när han skrev konserten är troligt, för de båda snabba yttersatserna är ytterst virtuosa med hisnande snabba löpningar, ckord och tvära kast. I den långsamma mellansatsen visar Haydn återigen också sin förmåga att skapa makalöst vackra melodier.

 

Fler programkommentarer