Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Webern Langsamer Satz för stråkkvartett

Webern Langsamer Satz för stråkkvartett

Anton Webern 1883–1945

Langsamer Satz för stråkkvartett (1903)

En av 1900-talets mest betydelsefulla tonsättare är utan tvekan Anton Webern. Han var elev till Arnold Schönberg och tog med sin spröda, nästa aforistiska musik tolvtonsmusiken till sin yttersta gräns. Hans tidiga musik är däremot romantisk och har drag av Johannes Brahms. Som den både vackra och dramatiska Langsamer Satz, ”Långsam sats” för stråkkvartett.

Det är kärleksmusik. Han komponerade den under en utflyktsresa i nordöstra Österrike, Niederösterreich, tillsammans med sin blivande hustru, Wilhelmine. ”Att evigt få vandra så här bland blommor tillsammans med min käraste vid min sida, att få känna sig så som ett med universum, utan oro, fri som lärkan i himlen ovanför – Åh, vilken prakt när natten faller (efter regnet) och fäller bittra tårar, men jag får vandra med henne längs vägen”.

Språket är påverkat av poeten Richard Dehmel som hade varit en stor inspirationskälla för Schönberg när han skrev sin nyskapande Verklärte Nacht, som handlar just om ett par som går genom natten. Även om Weberns Langsamer satz, liksom även läraren Schönbergs ”Förklarade natt”, är rotade i romantiken finns här också en musikalisk sprängkraft riktad mot framtiden.

Fler programkommentarer