Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Kopelman Hidden place

Kopelman Hidden place

Aviya Kopelman född 1978

Hidden place (2018)

You Have Life

Just a Ghost

Don’t Give U                            

Kindness and Courage

Cannot Go Back

Speltid ca 20 min

 

Aviya Kopelman är uppväxt i Jerusalem och Tel Aviv och en av Israels ledande tonsättare. Hon är sedan flera år Composer-in-Residence för Jerusalems symfoniorkester.

KopelmanStråkkvartett är något av hennes favoritbesättning och hon har tidigare samarbetat med amerikanska Kronoskvartetten. Idén till Hidden place uppstod i samband med ett för henne ovanligt inspelningsprojekt av ”icke klassiska” sånger. De olika sångerna har fått bilda utgångspunkt för kvartettens fem satser.

Aviya Kopelman har inte tagit någon ställning till i vilken genre kvartetten egentligen rör sig, utan har i varje avsnitt endast fokuserat på att fånga atmosfären och känslan i den sång som musiken bygger på. Kvartetten blir på det viset ett musikaliskt alter ego för de ursprungliga sångerna, menar hon.

Vissa delar av Hidden place är mycket turbulenta, andra uttrycker den rena och spontana glädjen av att finnas till, ”och allt det vackra som finns omkring oss”.  Men här finns också smärta. ”Uttrycksbredden i det här stycket är helt enkelt en reflektion över själva livet”, säger Aviya Kopelman.

Titeln är både namnet på en av sångerna som musiken bygger på, men det är också en reflektion över det hon kallar den speciella ”platsen” i all musik, oavsett genre, som är den inre kärnan av sanning och äkthet.

Göran Persson

Fler programkommentarer