Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Vasks Lonely Angel

Vasks Lonely Angel

Pēteris Vasks
Född 1946

Lonely Angel (1999, rev 2006)

När Pēteris Vasks komponerade Lonely Angel för violin och orkester fann han inspiration i en väldigt tydlig drömsyn. ”En ängel svävar över världen och observerar med tårar i ögonen tillståndet på den härjade jorden. Musiken är ett svar på smärtan, och en nästan omärklig, kärleksfull beröring av ängelns vingar ger tröst och helande.” Violinstämman, säger han ”ger en klangfull röst åt den ensamma ängeln som outtröttligt vakar över jorden”.

Pēteris Vasks. Foto: The Phillips Collection.

Pēteris Vasks är utan konkurrens Lettlands internationellt mest kända tonsättare. Han har komponerat musik för de flesta besättningar, inklusive tre symfonier, men under de senaste åren har hans fokus legat mycket på verk för stråkar i olika konstellationer. I sin musik gestaltar han de stora grundläggande frågorna: kampen mellan mörkret och ljuset, naturens tillstånd och hur den reflekteras i konsten och musiken. Vi kan också höra inslag från den lettiska traditionella musiken, men inte som direkta citat utan mer som i vissa karaktäristiska klangkombinationer.

Genom åren har samtidigt både Pēteris Vasks själv och hans musik förändrats. Från de tidiga årens avantgardism är hans musik idag andligt upphöjd, ofta bedårande vacker utan att vara trivial. Den handlar egentligen om människans öde och hur vi förvaltar vårt gemensamma förflutna, om nuets kaos och framtidens hoppfullhet. I Lonely Angel gestaltar han det med tidlös skönhet. Eftertänksamt, närmast överjordiskt vackert skimrar den meditativa soloviolinen i det höga registret och speglar sig mot basarnas mjuka melodilinjer.

Fler programkommentarer