Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Elgar Symfoni nr 1

Elgar Symfoni nr 1

Edward Elgar 1857–1934

Symfoni nr 1 op 55 (1908)

Andante. Nobilmente e semplice – Allegro

Allegro molto

Adagio

Lento – Allegro

Speltid ca 56 min

För den brittiske kompositören Edward Elgar var naturen både en trygghet och inspirationskälla. Han och hustrun Alice hade på våren 1898 flyttat till sitt nya hus i Herefordshire där de verkligen trivdes, långt från stadens liv och larm. Han tyckte inte om det urbana livet och kände sig ofta obekväm i sociala situationer, vilket inte hade varit till hans fördel i karriären.

Edward Elgar

Men nu hade det ändå tagit fart, Enigma-variationerna hade uruppförts i London av den mycket omsusade dirigenten Hans Richter och kritikerna var entusiastiska. Följande vinter, vid sekelskiftet 1900, började Elgar skissa på material som var tänkt att bli hans första symfoni, men han kom av sig. I stället omsattes planerna i kortare stycken – bland annat de första Pomp and Circumstance-marscherna och konsertouvertyren Cockaigne (In London Town).

Det dröjde till 1908 innan han fick sin första symfoni färdig, men anslaget från både Enigmavariationerna och Pomp and Circumstance känns igen i det nobla temat som inleder symfonin.Det var ett förhållningssätt han hade fått kämpa sig till, för bara fyra år tidigare hade han beskrivit framtiden ”som en svart mur att slå huvudet i”.

Men nu hade han tagit sig igenom sin förtvivlan och skrev som motto för sin första symfoni att den skulle vara ”en vittomfamnande mänsklig erfarenhet med äkta omtanke (kärlek) och stort hopp inför framtiden”.

© Göran Persson

 

 

Fler programkommentarer