Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Gruber: Busking för trumpet, ackordeon (dragspel), banjo och stråkorkester

Gruber: Busking för trumpet, ackordeon (dragspel), banjo och stråkorkester

H K Gruber, 1943-
Busking för trumpet, ackordeon (dragspel), banjo och stråkorkester, 2007
Presto
Molto largo
Allegro
Speltid ca 30 min
Den österrikiske tonsättaren H K Gruber – H K står för Heinz Karl, men i artistsammanhang använder han sig bara av förnamnens initialer – har en förmåga att skruva till musiken på ett sätt som ger den en humoristisk dimension, samtidigt som det är på allvar. I Busking som betyder ungefär gatumusik, får vi höra solisten först spela med bara munstycket, som om han försöker locka till sig åhörare från gatan. Incitamentet till konserten kommer från kvällens solist, Håkan Hardenberger. De har samarbetat flera gånger tidigare, bland annat i Grubers tidigare trumpetkonsert Aerial som Hardenberger framfört ett stort antal gånger över hela världen.
I Buskings, har Gruber förklarat, har han för att undvika en klangbild alltför nära barocken tillfört ytterligare två instrument, banjo som står för cembalo och ett dragspel som i sammanhanget representerar en gatuorgel. Gruber säger att konserten är ett undersökande av trumpetens roll i gatumusiksammanhang, såsom man kan höra den exempelvis i New Orleansjazz.
Håkan Hardenberger har även varit med och påverkat musiken i konserten genom att ha valt delar av det melodiska materialet, som kommer från Grubers egen opera Der Herr Nordwind. Framförallt den livliga ”Björndansen” som ger en lätt folkloristisk karaktär åt den första av konsertens tre satser. Det är bitvis mycket virtuos musik där olika trumpeter kommer till användning – i första satsen en Ess-trumpet, i den långsamma melodiska mittensatsen ett mjukt klingande flügelhorn och i den avslutande snabba satsen en C-trumpet.

Fler programkommentarer