Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Pejacevic Pianotrio C-dur

Pejacevic Pianotrio C-dur

Dora Pejacevic
1885–1923

Pianotrio C-dur op 29 (1910)

Allegro con moto
Scherzo: Allegro
Lento – Allegretto
Finale: Allegro risoluto

Speltid ca 35 min

Dora Pejacevic var född i Ungern och hennes mamma var ungerska, men pappan kroatisk adelsman och därför kom hon att tillhöra den kroatiska noblessen runt förra sekelskiftet. Hon undervisades i hemmet av en engelsk guvernant och fritiden tillbringade hon helst i familjens bibliotek.

Mamman var skicklig amatörmusiker och undervisade Dora i piano. Efter flytten till Zagreb kunde hon studera vidare men reste också till Dresden och tog hon lektioner i instrumentation och komposition, och även till München där hon studerade violinspel för Henri Petri.

Redan som tolvåring började Dora Pejacevic komponera och hon turnerade tidigt som pianosolist i egna verk. När den politiska situationen i Europa förvärrades och första världskriget bröt ut drog hon sig undan världen och ägnade sig enbart åt att skriva musik.

Den första av hennes två pianotrior komponerade hon som sjuttonåring, 1902. När hon återvände till formatet åtta år senare och komponerade den här trion i C-dur hade hon utvecklats från ung och lovande till en mogen tonsättare. Musiken är lyrisk och senromantisk färgad med ett brett spektrum av stämningar och känslor. Första satsens intensiva teman backas upp av pianots svallande arpeggion, medan andra satsen är ett dansant scherzo med en melodisk och svärmisk mellandel. Den långsamma tredje satsen är mild och ömsint med en innerliga dialog mellan de tre instrumenten. I den hetsiga och rytmiskt resoluta sista satsen avlöser höjdpunkterna varandra fram till det extatiska slutet.

Dora Pejacevic blev bara 37 år, men var en stor pionjär i det kroatiska musiklivet och efterlämnade över hundra verk, bland annat en pianokonsert, sånger, stråkkvartetter, pianostycken och en symfoni.

 

Fler programkommentarer