Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Montgomery Starburst

Montgomery Starburst

Jessie Montgomery
Född 1981

Starburst (2012)

”Musik knyter mig till världen”, säger tonsättaren och violinisten Jessie Montgomery. Hon är uppvuxen på Manhattans Lower East Side i New York där hennes far drev en musikstudio. Ständigt omgiven av musik från olika genrer har hon också låtits sig inspireras av både jazz, afroamerikanska spirituals, hip hop och rock. Samtidigt är hon rotad i den klassiska traditionen, om än med tydlig amerikansk kryddning.

Jessie Montgomery är utbildad violinist med examen från prestigefyllda Juilliard School of Music i New York och har varit medlem i flera stråkkvartetter, bland annat Catalyst Quartet. Ensemblen bildades inom ramen för Sphinx Organization vars syfte är att ge afroamerikanska och latinamerikanska stråkmusiker möjligheter att utvecklas.

Definitionen på ett Starburst – stjärnutbrott – är när en stjärna briserar och ”ett stort antal nya stjärnor i en galax bildas och helt förändrar galaxens struktur”, säger Jessie Montgomery. I Starburst för stråkorkester hör vi också exploderande ackord som kontrasteras mot mjuka melodier och tillsammans skapar en flerdimensionell ljudbild. Skarpa energifyllda motiv och ljusa klangvirvlar frammanar bilden av den stora färgsprakande rymden.

 

Fler programkommentarer