Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Hillborg Through Lost Landscapes

Hillborg Through Lost Landscapes

Anders Hillborg

Född 1954

Through Lost Landscapes

Speltid ca 13 min

Anders Hillborg har sagt att han alltid försöker hitta rubriker till sina verk som refererar till något i musiken, men också lockar till eftertanke. Titeln Through Lost Landscapes ger en tydlig ledtråd till musiken vi hör. Inledningens storslagna ackord breder ut sig som mäktiga klangmassiv över ett vidsträckt landskap. Ur de kraftfulla klangerna föds en snabbt jagande rörelse. Miljön är plötsligt urban där snabba synkoper och pianots accenter bidrar till ett jazznära uttryck som förstärks av basarnas stundtals vandrande melodilinje.

Men det är en episod, för de stora klangvidderna breder åter ut sig där celesta, piano och rörklockor skapar en överjordiskt skimrande atmosfär. Från de stora vidderna leds lyssnaren in i ett nytt landskap, en ny värld, också den praktfull med breda ackord och mångskiftande färger i den stora orkestern. Snart infinner sig i den musikaliska biotopen pockande fåglar som imiteras av sopransaxofon, klarinetter och oboers.

Anders Hillborgs Through Lost Landscapes är vacker och lekfull musik, samtidigt som vi förstår allvaret bakom titeln. Stycket är en sambeställning av Kungliga Filharmonikerna tillsammans med Orquesta Sinfónica de Castilla y León, som stod för själva uruppförandet, Helsingfors stadsorkester, Minnesota Orchestra och BBC Symphony Orchestra. Med Kungliga Filharmonikernas konserter i Konserthuset Stockholm får Through Lost Landscape sina första svenska framföranden.

Fler programkommentarer