Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Söderqvist And the mother sings… konsert för trumpet, trombon och orkester

Söderqvist And the mother sings… konsert för trumpet, trombon och orkester

Ann-Sofi Söderqvist

Född 1956

And the mother sings… konsert för trumpet, trombon och orkester. (2021)

Speltid ca 18 min

Ann-Sofi Söderqvist är tonsättare, musiker (trumpet/flygelhorn), storbandsledare, och lärare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon har gjort sig känd för sitt arbete med storband, men komponerar även orkestermusik: Kungliga Filharmonikerna uruppförde hennes Movements 2017, ett verk som även framfördes vid Nobelkonserten året efter.

Inspirationen till sitt nya stycke, dubbelkonserten för trumpet och trombon, har hon hittat i naturen.

– Jag har flyttat till Ingarö. Till ett hus i skogen. Där upplever jag litenheten i förhållande till naturens enorma krafter. Samtidigt är naturen så vacker, som i paradiset.  Det är som motsatta poler. Med närheten till naturen blir det också så tydligt att vi är en del av ett större sammanhang, det har påverkat mig, säger Ann-Sofi Söderqvist.

Titeln And the mother sings… refererar till allas vår moder: vår planet. I partituret har hon skrivit: ”This composition finds inspiration and power from the rich source which is all of our very foundation – Our Mother, Our Planet, Our Earth. If we listen, we hear how she sings for us with her inconceivable force and beauty.”

(”Den här kompositionen hittar inspiration och kraft från den rika källan som är hela vår grund – vår moder, vår planet, vår jord. Om vi lyssnar hör vi hur hon sjunger för oss med sin ofattbara kraft och skönhet.”)

And the mother sings… öppnar med några motiv som utvecklas och återkommer i olika, men helt igenkännbara, skepnader. Här finns också färgningstoner och ackordföljder som skvallrar om Ann-Sofi Söderqvists förankring i jazz.

And the mother sings… är en beställning från Kungliga Filharmonikerna och skrivet för orkesterns stämledare Joakim Agnas, trumpet och Karl Frisendahl, trombon.

Fler programkommentarer