Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Glinka Valse-Fantaisie

Glinka Valse-Fantaisie

Michail Glinka

1804–57

Valse-Fantaisie (1856)

Speltid ca 6 min

Michail Glinka var son till en storgodsägare och hela sitt liv ekonomiskt oberoende. Han studerade språk i Sankt Petersburg, men också musik: violin, piano och musikteori. Men att arbeta inom kultursektorn passade inte för en herreman, under flera år jobbade han i stället som statstjänsteman.

Samtidigt tillhörde det hans klass att i ungdomen göra bildningsresor och 1830 bar det iväg till Italien. I Milano hörde och såg han Donizetti dirigera sin opera Anna Bolena och Bellini sin La sonnambula, Sömngångerskan. När hans far dog några år senare återvände Glinka till Ryssland och bestämde sig nu för att ägna sitt liv åt musiken.

Under sina resor som efter Italien gått till bland annat Wien och Berlin knöt han många kontakter, och Siegfried Dehn som undervisat honom i komposition i Berlin sporrade honom att skriva ”rysk” musik. Det var ett gott råd för första operan, den heroisk-patriotiska Livet för Tsaren, blev en stor framgång. Uppföljaren Ruslan och Ludmila blev inte lika framgångsrik, förutom uvertyren som idag ofta framförs i konserthus över hela världen.

Hans Vals-Fantasie finns i tre versioner: den första för solo piano från 1839, en version för liten orkester daterad 1845 och den slutliga versionen för stor orkester från 1856. Här briljerar han med sin fenomenala förmåga att skapa orkesterklanger med både lyster, lustfylld energi och en dos rysk melankoli. Den fick också en lysande recension av Hector Berlioz som beskrev den som ett ”scherzo i valsform”.

© Göran Persson

Fler programkommentarer