Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Mozart: Sonat a-moll

Mozart: Sonat a-moll

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-91)

Sonat a-moll KV 310, 1778

Allegro maestoso

Andante cantabile con espressione

Presto

Speltid ca 22 min

Wolfgang Amadeus Mozarts pianosonat i a-moll är en av hans mest berömda. Han komponerade den i Paris 1778 och för första gången vågade han sig på att skriva en sonat i moll. Han hade vid det här laget redan ett stort antal sonater bakom sig. Förutom de tidigare sju för solopiano även tjugo sonater för violin och piano. Alla i dur.

Kanske var det de olycksaliga omständigheterna i Paris som fick honom att i den här pianosonaten, och även i sonaten i e-moll för violin och piano han skrev ungefär samtidigt, vända musiken mot moll. För under vistelsen i Paris dog hans mamma Anna Maria under något oklara omständigheter, något som hans pappa Leopold lastade sonen Wolfgang för.

Även om det ofta är svårt att hitta belägg för kopplingar mellan en tonsättares livssituation och uttryck i musiken, tycker man sig i första satsens Allegro maestoso ändå höra Mozarts förtvivlan i det dramatiskt punkterade temat, ackompanjerat av stampande mollackord i vänster hand. Andra satsen är ett utsökt Andante cantabile, som i sin drömska karaktär också rymmer en rastlöshet som får sitt utlopp i sista satsens mörkt oroliga presto.

Fler programkommentarer