Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Mendelssohn-Bartholdy Ruy Blas

Mendelssohn-Bartholdy Ruy Blas

Felix Mendelssohn-Bartholdy
1809–47

Ruy Blas (1839)

Ruy Blas är ett dyster drama av Victor Hugo som utspelar sig i 1600-talets Spanien. Tjänaren Ruy Blas luras av sin herre Don Salluste att förklä sig till adelsman och uppvakta drottningen, som hade avvisat honom. När Salluste för att kompromettera drottningen avslöjar att Ruy Blas i själva verket är av låg börd dödar den förödmjukade Blas honom, och tar själv gift. Innan han dör förklarar drottningen Ruy Blas sin kärlek.

När dramat skulle sättas upp i Lepzig 1839 bad teaterns pensionsfond Mendelssohn att skriva en uvertyr till föreställningen för att få fart på biljettförsäljningen. Mendelssohn läste igenom dramat, och tyckte det var förfärligt. På sin höjd kunde han tänka sig att skriva en sång. Men en kort tid före premiärdatum ändrade han sig och komponerade på bara några dagar uvertyren. Den gjorde succé och Mendelssohn själv tyckte mycket om den och dirigerade Ruy Blas vid flera tillfällen åren efter premiären, trots att han fortfarande tyckte illa om Victor Hugos drama.

Med sina kontrasterande teman återspeglar musiken berättelsens atmosfär. Allvaret och mörkret manifesteras redan i de inledande breda ackorden i blåsarna. De återkommer med jämna mellanrum och bryter av träblåsets och stråkarnas desperata upprymdhet.

Fler programkommentarer