Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Fagerlund Stråkkvartett nr 1 ”Verso l’interno”

Fagerlund Stråkkvartett nr 1 ”Verso l’interno”

Sebastian Fagerlund, f. 1972
Stråkkvartett nr 1 ”Verso l’interno”, 2007
Speltid ca 17 min
I. Pròlogo (Tranquillo) –
II. Danza 1 (Feroce) –
III. Danza 2 (Agitato)
IV. Canto (Mesto)
V. Danza 3 (Agitato capriccioso)
VI. Epilogo (Tranquillo)

Sebastian Fagerlund har under de senaste åren etablerat sig som en av de mest intressanta unga finska tonsättarna. Hans musik är rik på klangvalörer och karaktäriseras gärna av snabba flöden och hög intensitet där rytmiskt avancerade avsnitt möts av melodisk sprödhet och lyriska uttryck.
Fagerlund är utbildad vid Sibeliusakademien i Helsingfors där han tog sitt diplom i komposition 2004. På den redan långa verklistan finns idag vokalmusik, körmusik, orkesterverk och solokonserter. Klarinettkonserten från 2006 blev en internationell framgång liksom hans orkesterverk Isola. Stor uppmärksamhet fick han också för sin violinkonsert som uruppfördes förra året.
Men han har också komponerat ett flertal ofta spelade kammarmusikverk. I den här första stråkkvartetten från 2007 har Fagerlund format musiken som en spiral kring den långsamma fjärde satsen, som bär inom sig hela kvartettens musikaliska grundmaterial. Ju längre från detta verkets hjärta de omgivande satserna är placerade, desto mer avlägset och transformerad i förhållande till kärnan är också musiken. På så vis förstår man också verkets titel ”Verso l’interno” som är italienska för ”inåt”. Tre snabba satser, nr två, tre och fem omsluter den fjärde långsamma satsen som är verkets kärna. Till det har Fagerlund fogat en prolog och en epilog.

© Göran Persson

Fler programkommentarer