Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Attahir Al Asr för stråkkvartett

Attahir Al Asr för stråkkvartett

Benjamin Attahir född 1989

Al Asr för stråkkvartett (2017)

Speltid ca 21 min

En av de alltmer internationellt uppmärksammade tonsättarna idag är franske Benjamin Attahir, född i Toulouse 1989. Bland hans mentorer och lärare finns profiler som Édith Canat de Chizy, Marc-André Dalbavie och Pierre Boulez. Han är också utbildad violinist och har spelat med ensembler som Jersey Chamber Orchestra, Ensemble Intercontemporain och LSO Soundhub, en grupp musiker ur London Symphony Orchestra som samarbetar med unga tonsättare.

AttahirAttahir har redan fått ett antal utmärkelser och hans musik har framförts av många ledande orkestrar och ensembler: Franska radioorkestern, Concertgebouworkestern i Amsterdam, Helsingforsfilharmonikerna, Les Éléments, Trio Zadig, Ensemble Intercontemporain och inte minst Quatuor Arod som han samarbetar med och även tillägnats och uruppfört hans Al Asr.

Kvartetten bygger på koranens 103:e kapitel om tid, säger Benjamin Attahir. ”Det är en eftermiddagsbön, och jag har försökt översätta atmosfären som uppstår just då till musik. Glittrande ljus, omslutande värme, luftens rörelser mot marken; jag var alldeles uppfylld av inre bilder när jag skrev den här musiken. ”

Benjamin Attahir tycker att stråkkvartetten som genre kan kännas paralyserande för en ung tonsättare, ”med föregångare som Haydn och Dutilleux, Ligeti och Dusapin”. Men för att lindra sin ängslan har han fokuserat på att skapa så kompakt och sammanhängande musik som möjligt. ”Därför har jag närmat mig kvartetten som ett enda instrument, och jag har återvänt till det som är grunden i min musik – rikt utsmyckade melodiska linjer.

© Göran Persson

Fler programkommentarer