Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Ligeti Violinkonsert

Ligeti Violinkonsert

György Ligeti
1923–2006

Violinkonsert (1990, rev 1992)

Praeludium: Vivacissimo luminoso – attacca:
Aria, Hoquetus, Choral: Andante con moto – attacca
Intermezzo: Presto fluido
Passacaglia: Lento intenso
Appassionato: Agitato molto

Speltid ca 30 min

György Ligeti var född i Transsylvanien, Rumänien, men växte upp i Ungern. Han flyttade senare till Wien och blev österrikisk medborgare. Under 1960- och 70-talen var Ligeti – som fick Polarpriset 2004 – gästprofessor i komposition vid Musikhögskolan i Stockholm och talade utmärkt svenska. Han hade också ett samarbete med Radiokören, en av få körer som då bemästrade hans krävande körstycken, som det suggestivt klangtäta Lux Aeterna, som användes av Stanley Kubrick i filmen 2001: A Space Odyssey och Tre fantasier efter texter av Hölderlin.

I början av 1980-talet sökte Ligeti nya vägar för sin musik. Lekfullheten som varit en viktig dimension i hans musik övergav han inte, men nu tillförde han nya element från afrikansk musik. ”Men jag är ingen etnolog! All information om den afrikanska musiken kommer från cd eller böcker”, betonade han själv vid ett besök i Sverige 1995. Resultatet blev en musik med flera lager som tillsammans bildar en invecklad väv av olika rytmiska skikt.

Från början av 1980-talet fram till 2001 utvecklade han det i tre samlingar av pianoetyder, men också i violinkonserten. Inspirerad av afrikansk musikkultur är vissa av instrumenten i konserten, bland annat i viola och förstaviolinstämman, annorlunda stämda. Träblåsarna spelar också okarina, en typ av flöjtinstrument (kärlflöjt), som närmast kan liknas vid en lite mer avancerad lergök.

Påtagligt är också att Ligeti här söker sig tillbaka till musiken i ungdomens Ungern som han flydde från 1956. Invävt i den bitvis extremt explosiva och kalejdoskopiskt mångskiftande musiken finns fragment av ungersk folkmusik, men också bulgariska dansrytmer och referenser till renässansmusik.

Fler programkommentarer