Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Hillborg Cold Heat

Hillborg Cold Heat

Anders Hillborg
f 1954
Cold Heat (2010)
Ca 14 min
Cold Heat beställdes av Berlinfilharmonikerna och uruppfördes i januari 2011. Det var första gången någonsin som Berlinorkestern, som anses vara en av världens allra främsta, beställde nyskriven musik av en svensk tonsättare. Anders Hillborg är utan överdrift, Sveriges internationellt mest uppmärksammade tonsättare . Inte minst har han hyllats i USA genom sitt samarbete med Esa-Pekka Salonen och Los Angeles Philharmonic som uruppfört flera av hans verk. Och när Cold Heat spelades i London pratade de brittiska kritikerna om en Richard Strauss i vår tid.

Anders Hillborg. Foto: Mats Lundqvist.

I likhet med många tonsättare i sin generation har Hillborg mycket av pop, rock och jazz inympat i sitt musikaliska blodomlopp. Det var också ur det egna musicerandet som driften att komponera växte fram. Han sökte sig till Musikhögskolan i Stockholm där han först studerade kontrapunkt och sedan komposition för Gunnar Bucht. Hillborgs musik är ofta både intrikat och virtuos med bländande elegant orkesterbehandling. Och det gäller i högsta grad för Cold Heat, som han tillägnade dirigenten David Zinman, som också dirigerade uruppförandet i Berlin.

Hillborg tycker om motsägelsefulla titlar. Det skapar bilder, menar han. I Cold Heat finns både en hetta med mycket aktivitet där det bubblar som ur en vulkankrater och samtidigt en sorts klingande iskyla. Här finns ett rytmiskt driv men också raffinerade klanger som breder ut sig mot korta uppbrutna motiv. Stråkarna flätas samman och skapar en febrig, drömlik atmosfär. Och de breda ackorden i blekblåset får extra kraft med attacker från pianots djupaste register. I Cold Heat har Hillborg också lånat motiv från sig själv, nämligen ut Exquisite corpse som han skrev för Kungliga filharmonikerna och uruppfördes i Konserthuset Stockholm 2002.

© Göran Persson

Fler programkommentarer