Programkommentarer

Hem 9 Programkommentarer 9 Stravinsky Eldfågeln-svit

Stravinsky Eldfågeln-svit

Igor Stravinsky, 1882–1971

Eldfågeln-svit (L’oiseau de feu suite), version 1919

Introduction
L’oiseau de feu et sa dance
Variation de l’oiseau de feu
Ronde des princesses
Dance infernale du roi Kastcheï
Berceuse
Finale

Introduction
The Firebird and it’s Dance
Variation of the Firebird
The Princess Round
Infernal Dance of the King Kaschei
Lullaby
Finale

Ca 20 min

Eldfågeln är den första av de tre stora baletter Igor Stravinsky komponerade för Ryska baletten i Paris. Den bygger på en rysk folksaga och hade urpremiär 1910. Den skulle följas av Petrujska året efter och Våroffer 1913. Stravinsky var egentligen inte balettkompaniets ledare Djagilevs första val av kompositör. Erbjudandet hade först gått till den vid den här tiden uppmärksammade Anatolij Ljadov, som emellertid hade svårt att leverera och budet gick vidare till Stravinsky. Som levererade med besked! Eldfågeln blev en enorm succé när den framfördes första gången på operan i Paris.

Igor Stravinsky

Redan året efter gjorde Stravinsky en Svit av balettmusiken. Precis som i baletten illustrerar musiken i Eldfågel-sviten olika händelser i den ryska folksagan. Prins Ivan är på väg till sin fars hemland men förirrar sig in i en förtrollad trädgård. Där växer ett stort äppelträd och varje natt besöker den praktfulla Eldfågeln trädgården för att äta av guldäpplena som skänker evig ungdom, skönhet och lycka. Prins Ivan vill fånga fågeln och lyckas också, efter en intensiv kamp. Men han bestämmer sig för att släppa fågeln fri i utbyte mot en gyllene fjäder.

Längre in i trädgården möter han tretton tillfångatagna prinsessor, som dansar med gyllene äpplen i sina händer. Ivan blir kär i en av dem och han får delta i deras korovod, en rysk dans. I trädgården regerar den onde Kastjej (Kastcheï) och när Prins Ivan försöker befria sin prinsessa uppenbarar sig Kastjej och hotar att förvandla prinsen till en sten. Då höjer Ivan sin gyllene fjäder och Eldfågeln kommer till undsättning och tvingar Kastjej och hans undersåtar att dansa en helvetesdans tills de faller ihop och somnar. Kastjej drömmer om sin egen död vilket Eldfågeln ser. Nu är döden funnen och Kastjejs förtrollning bryts. Sagan slutar med att Prins Ivan får sin prinsessa. Och så lever de lyckliga i alla sina dar.

I den första versionen av sviten använde han samma stora orkester som i baletten, vilket gjorde den svår och dyr att framföra. Därför gjorde han 1919 en omarbetning, nu för en mer traditionell orkesterbesättning. Senare, 1945, gjorde han ytterligare en version, men det är den från 1919 som oftast spelas.

© Göran Persson

Fler programkommentarer